Referanser: store varmepumper

Store varmepumper til eiendomsmarkedet er et viktig satsingsområde for Thermia. Her er noen eksempler på prosjekter vi har levert varmepumper til.

Verneverdige Åmot Gård valgte fremtidens varmeløsning

Da Åmot Gård innerst i Dalsfjorden i Sogn- og Fjordane skulle ha nytt varmesystem falt valget på en fremtidsrettet varmeløsning med bergvarmepumpe som henter gratis energi fra tre energibrønner, og leverer varme til fire hus på tunet.

Dagens eier Steinar Sørli overtok Åmot Gård i 1997. Gården har vært i familiens eie siden 1852 og består av et sveitserhus, en låve, et vognhus og et verneverdig snekkerverksted fra 1700 tallet. Siden overtakelsen har Steinar Sørli og partneren siv. ark. Yngve Brakstad drevet et omfattende restaureringsarbeid. I dag fremstår gården som et kombinert gjestehus og kultursenter, hvor det ifølge eierne er like naturlig å gå med høye hæler i fjøset som å bruke grisetrauet som champagnekjøler.

Vannbåren varme under gamle originale gulv

Det ble valgt vannbåren gulvvarme som gir mange fordeler. Gulvvarme er komfortabelt, gir et behagelig inneklima og ikke minst er det en skjult løsning som ikke forstyrrer interiøret i de tradisjonsrike gamle byggene. De gamle plankegulvene ble tatt opp, og etter at varmerørene var lagt i bjelkelagene ble de originale plankene nennsomt lagt på plass igjen. På våtrommene er gulvvarmen støpt i betong og dekket med naturfliser.

 

Varmepumpen er en Thermia Solid som produserer både varme og varmtvann, og kan med enkel komplettering produsere kjøling. Dette gir et heldekkende komfortsystem med behagelig inneklima året rundt, samtidig som man erstatter behovet for et separat kjøleanlegg.  Det er mulig å få ulike temperaturer til to separate varmesystemer, som f.eks. radiatorer, gulvvarme og viftekonvektorer. Med tilleggsutstyret Thermia Online kan varmepumpen styres via PC med nettilgang, smarttelefon og nettbrett.

Varmepumpe Thermia Altas beste valget i ny verkstedhall for Alf Johansen AS

Verkstedhallen på Alf Johansen AS er tørr og varm og er bygget oppå en såle med 18 cm av betong inkludert gulvvarme som varmes av Thermia Atlas 18 Duo varmepumpe og som skal tåle tunge maskiner som kjøres inn og ut. De spyler biler og maskiner og det tørker veldig fort etter dette. Varmepumpen sørger for god temperatur og i tillegg bruker de en lufttørker. Hele bygget har kostet 2,8 millioner og Haugen spår at flere kommer til å velge slike løsninger fremover – utrolig lettvint og fantastisk god isolasjon fortsetter Halvor Haugen, Maskinansvarlig i Alf Johansen AS.

Alf Johansen AS driver med grunnarbeid som utlasting, massehåndtering og graving/planering og mer. For tiden har de to tunnelprosjekter for Veidekke i Oslo med utlasting og transport. I tillegg har de flere små og store prosjekter for diverse andre entreprenører i Oslo og Akershus. Omsetningen var på 227 mill i 2018 og med hyggelige 19 mill på bunnlinjen.

Alf Johansen AS er opprinnelig fra Seljord. Seljord er et tettsted og kommunesenteret i Seljord kommune i Telemark hvor Alf Johansen etablerte selskapet i 1976, og jobbet da på diverse kraftanlegg rundt om i Sør-Norge. I 2008 flyttet selskapet en avdeling til Fornebu, men etter hvert som bygging av nye boliger på Fornebu skjøt fart, har selskapet sett etter ny tomt. Etter 10 år på Fornebu, har de nå funnet egnet tomt på Grorud og kommet seg til rette der – det blir en langsiktig plassering mener Haugen.

Hva var utfordringen?

Hovedutfordringen var at Fornebu skulle bli til boliger, men selskapet har også hatt en bevist målsetning om å være miljøvennlige og å gjøre det som skal til får å oppnå dette. Varmepumpen skal spare strøm og med en SCOP på 6,15 blir dette et meget hyggelig regnestykke. De har ønske om 17C i verkstedhallen året gjennom – da blir det behagelig å reparere og vaske maskinene. I tillegg er varmepumpen fullstendig lydløs. Haugen er godt fornøyd med valget av Thermia Atlas 18.

Hvorfor falt valget på varmepump?

Selskapet ville spare strøm og miljø. De bruker også miljødiesel for å få ned avtrykket og dekkene er laget av gjennbrukt gummi. De forsøker alle ting – bl.a. å kutte i kannebruk som igjen reduserer bruk av emballasje.

 

Hvorfor ble det Thermia?

Dagfinn Tveiten, Daglig leder i Morgedal Rør anbefalte Thermia – dessuten har flere av eierne Thermia varmepumper hjemme. Anbefalte også Thermia Online som er innebygd i maskinen. Med dette verktøyet kan du styre varmepumpen fra mobil eller WEB og det gjør det veldig enkelt.

Hva er forventningene til varmepumpen Thermia Atlas?

Våre forventninger er at varmepumpen fungerer med minst mulig arbeid og at den har lang holdbarhet. Lang varighet, god økonomi og miljøvennlig avtrykk er det vi har som den overordnede forventningen til dette produktet.

Det fine med Atlas 18 er at den tilpasser seg borehullet

Dagfinn Tveiten i Morgedal Rør, sier att borehull var boret ferdig før varmepumpen ble valgt och kanskje er litt lite, 250 meter. Men skulle det bli for lite så er det ikke noe problem å bore et hull til. Det fine med Atlas 18 er at den tilpasser seg borehullet og driver kompressoren i forhold til dette. Kjøling har de foreløpig ikke vurdert, men dersom det er aktuelt kan varmepumpen takle dette også.

Nå har jeg akkurat byttet min gamle Diplomat 12 med en ny Atlas 12 hjemme også, så det skal bli spennende å se hvor mye forskjell det blir, avsluttet Dagfinn entusiastisk.

Varme og kjøling i felles anlegg: Godt for egg på Toten

"Skal du ha ferskere egg må du kjøpe høne" er reklamen fra Toten Eggpakkeri på Lena. Fire eggbønner på Toten fant ut at de ville ha en større andel av verdiskapningen, og har derfor etablert et moderne pakkeanlegg med en kapasitet på 2.500 tonn i året.

Varme og kjøling i ett

-Her brukes de fleste av de muligheter som finnes med varmepumper. Her er det både en varme- og en kjøleside.  Ved dette anlegget er det hentet varme fra borehull i fjellet som leverer varme til et vannbårent lavtemperatur gulvvarmesystem. I tillegg utnyttes også varmen til varmtvann for vasking av egg, og dessuten kjøling til de to integrerte kjølerommene i anlegget.                        

I det tekniske rommet står det to Thermia Robust M38, med en varmekapasitet på 38 kilowatt pr varmepumpe. Det dekker om lag 70 prosent av det totale behovet ved anlegget. Behovet er på 105 kilowatt. Det er også installert en kondenserende gasskjele som trer automatisk i kraft på de aller kaldeste dagene. På Lena kan vintertemperaturen på de kaldeste dagene komme ned i minus 30 grader, og da vil gasskjelen sørge for riktig temperatur også på kalde dager.

Det viktigste var å få ned driftskostnadene sammenlignet med tradisjonell energitilgang, og det viste seg å bli betydelige besparelser ved å konstruere et kombinert varme- og kjøleanlegg i ett.

Daglig leder i Toten Eggpakkeri, Ernst O. Ruck, var i tillegg svært opptatt av miljøaspektet.

-Ved levering av egg til de store kjedene på Østlandet er det viktig for bedriften å vite at vi leverer best mulig produkter der miljøkravet er satt i høysetet i alle ledd i produksjonskjeden, sier han.

Investeringskostnadene ved boring var et diskusjonstema, men da styret for Toten Eggpakkeri forsto hvilke innsparinger og hvilken miljøgevinst de kunne få på driften, var diskusjonen over.

-At utbygger også skal stå for drift er helt klart en fordel når man tenker på energieffektivisering. I mange tilfeller er ikke en utbygger så opptatt av driftskostnader og serviceintervaller, men her var det motsatte tilfelle.

-Totalt ble det boret 7 brønner i 200 meters dybde. Brønnen ligger bare åtte meter fra bygningen og her er alt samlet slik at det bare går ett rør inn til produksjonsanlegget.

Langsiktig

Nedbetalingstid av et brønnboringsanlegg vil i de fleste tilfeller ta et par år lengre enn en luft/vann pumpe. Men det er viktig å ha et langsiktig perspektiv. En bergvarmebasert varmepumpe vil ha en levetid som trolig strekker seg 10-15 år lengre enn en luftbasert varmepumpe. En bergvarmebasert varmepumpe holder 25-30 år. I tillegg er det besparelser på drift og vedlikehold, og energibesparingen også større. 

 

God løsning

- Kombinasjonen av varme og kjøling er en god løsning for dette eggpakkeriet. Noe avhengig av strømprisene i årene framover vil Toten Eggpakkeri trolig har redusert sine framtidige energikostnader med 60 prosent sammenlignet med vanlig elektrisk oppvarming og kjøling.

Kjølerommene ligger inne i det oppvarmede arealet, og i de perioder det er behov for varme i bygget er kjølinga nærmest kostnadsfritt. For å opprettholde åtte grader i kjølerommene behøver ikke varmepumpa å gå. Det holder med noen få watt for å få sirkuleringspumpa til å gå.

Overskuddsvarme

Om sommeren er det ikke noe varmebehov i bygningen på dagtid. Dermed blir det overskuddsvarme som går tilbake til borehullet. Om natta fører varmepumpa denne overskuddsvarmen tilbake til bygningen, og totalt blir dette meget driftsøkonomisk. Det er dette som betegnes som passiv og aktiv energitilførsel.